facebook_pixel

Korutaiteilijan esittely: kultaseppä Sanni Lehtinen

Esittelemme tässä tekstissä yhden lahjakkaista korutaiteilijoistamme: kultaseppä Sanni Lehtisen. Hänellä on pitkä työkokemus koruseppänä. Kysyimme Sannilta lisää hänen mielenkiintoisesta taustastaan.

Miksi Sannista tuli juuri koruseppä?

Sanni kertoo olleensa intohimoinen käsityöharrastaja jo lapsena. Tällöin hän valmisti leluhevoselleen varusteita, joiden metalliset osat hän taivutteli pussinsulkijoiden metalliosista. Iän ja taitojen karttuessa materiaalien kirjo laajentui. Muun muassa langat, kankaat, nahka, puu ja luu ovat Sannin käsissä saaneet uuden muodon ja käyttötarkoituksen.

Tie korusepäksi alkoi Sannilla vuonna 1996. Tällöin hän aloitti käsi- ja taideteolliset opinnot. Opintojensa aikana Sanni kokeili ja työsti monenlaisia materiaaleja, joista jalometallit nousivat hänen suosikeikseen. Ne tuntuivat Sannille materiaaleilta, joita olisi mukavinta työstää ammatikseen. Hänellä oli jo tällöin vankka näkemys siitä, millaisia tuotteita hän haluaa niistä valmistaa. Erityisesti hopea nousi Sannin lempimetalliksi, jolla hän voi parhaiten toteuttaa taiteellisia näkemyksiään, yksityiskohtia myöten. Myöhemmin Sanni valmistui hopeasepäksi (vuonna 2002) ja kultasepäksi (vuonna 2010).

Mitä korusepän ammatti Sannin mielestä vaatii?

Sannin mielestä korusepän ammatti sopii sellaisille persoonille, joilla on sekä positiivinen asenne, yrittäjähenkisyyttä että myös halu toimia itse yrittäjänä. Alalla toimitaan yleisesti yrittäjänä, eikä sepän paikkoja toisen palveluksessa juurikaan löydy avoimien työpaikkojen joukosta. Näin ollen yrittäjyyteen on tärkeää asennoitua jo alkuvaiheessa.

Sanni kuvaa sepän arkea seuraavasti: Seppäyrittäjän tulee pystyä toimimaan itsenäisesti sekä huolehtimaan siitä, että sovitut työt valmistuvat ajallaan, sillä kukaan ei ole katsomassa perään. Varsinaisen sepän työn lisäksi tulee huolehtia yrityksen kannattavuudesta, rahoituksesta, markkinoinnista, kirjanpidosta sekä muista yrittäjän velvollisuuksista.

Tulevan kulta- tai hopeasepän onkin siis hankittava itselleen kahdenlaista osaamista: sekä korusepän taidot että yritystoiminnan osaamista. Sanni lisää, että korusepän työ vaatii tarkkuutta ja kärsivällisyyttä, joten tämä ammatti ei välttämättä sovellu vauhdikkaalle tai suurpiirteiselle luonteelle.

Millaista Sannin korutuotanto on?

Sanni ammentaa inspiraatiota töihinsä omasta ympäristöstään, esimerkiksi rakennuksista, luonnon aiheista tai maisemista. Hän on erikoistunut filigraanikoruihin, jotka hän tekee alusta alkaen käsityönä. Sanni valmistaa monenlaisia muitakin koruja, kuten riipuksia, solkia ja sormuksia. Nyt häneltä on kuitenkin tullut myös täysin uudenlainen hopeakoru, joka sopii kaikille käsitöiden, erityisesti moniväristen kuvioneuleiden tekijöille. Siitä kerromme lisää seuraavassa blogitekstissämme.

Muut materiaalit kuin metalli ovat jääneet Sannille rakkaaksi harrastukseksi, elleivät ne sitten luonnollisella tavalla yhdisty muuhun kokonaisuuteen. Sannin saattaakin tavata keskiaikamarkkinoilla myymässä omia korujaan, päällään hänen itsensä valmistama keskiaikaispuku. Vapaa-aikana Sannin pitävät kiireisenä hänen kaksi kissaansa.

Jaa